Friskkværnet kaffe eller kaffekapsler? Fordele og ulemper ved hver type

Er du kaffeelsker og er kaffe et velkendt element i din hverdag? Så har du måske overvejet, hvorvidt friskkværnet kaffe eller kaffekapsler er hvad der tilfalder din smag, samt hvordan du får det optimale ud af din morgen kop, der matcher netop dine behov.

Måske har du ikke det store overblik og kendskab til det ene frem for det andet, og måske opdager du, at kaffekapsler er noget for dig - eller omvendt. Her får du et raffineret kort overblik over de to kaffetyper, og får lov til at stille dig selv spørgsmålet; hvad er fordelene og ulemperne egentlig ved hver type?

Her kommer nemlig svaret:

Friskkværnet kaffe

Den mere traditionelle kaffetype viser sig ofte igennem friskkværnet kaffe, der bidrager til den mere autentiske kaffeoplevelse. Her kværnes kaffebønnerne helt friske. Forestil dig at duften spreder sig omkring dig og den fulde oplevelse af kaffens bryggen, tager dig med hele vejen, indtil den lander i koppen eller kanden, klar til at slukke din tørst efter kaffe i kvalitet.

Fordelene ved friskkværnet kaffe

Fordelene ved den friskkværnede kaffe er, at den forekommer helt frisk, præcis som begrebet friskkværnet kaffe indikerer. Aromaen fastholdes i bønnen, så man skal ikke gå med tvivlen om, at kaffen går hen og mister smagen eller sin friskhed, hvilket også skaber kaffe i høj kvalitet hvor smagen i et større omfang undgår sin bitterhed.

En anden fordel ved den friskkværnede kaffe, er at mængden bestemmes af dig, og modsat de nævnte kaffekapsler, kan kaffen nemt række sig til alt fra en person til det store selvskab og familien, du hælder bare lidt mere i kaffemøllen. Friskkværnet kaffe giver dig muligheden for at sætte dit præg og perfektion på processen, hvor du også har mulighed for at teste din kreative evner, når det kommer til at finde netop din foretrukne kaffesmag.

Mange ser netop denne type kaffe som en fordel at holde fast i, netop fordi man er så stor en del af bønnens rejse til tåren du tar, hvor det ofte er den mere traditionelle stil at fastholde, hvor det også kan diskuteres, hvorvidt denne type egentligt fastholder kaffesmagen bedre - frisk og i høj kvalitet.

Ulemperne ved friskkværnet kaffe

Det er væsentligt relevant, at du har en stempelkande til rådighed, når du sigter efter at lave den friskkværnede perfekte kaffe, dette har for mange måske ikke den store betydning, i og med at det er en sikker investering hvis dette er kaffetypen man ønsker, men det kan derimod samtidigt være en ulempe, at man skal være opmærksom på at dette skal tilkøbes, og at en almindelig kaffemaskine ikke altid efterlever ens forhåbninger.

Hvad der kan synes som en ulempe, når man snakker friskkværnet kaffe, kan være at processen synes mere tidskrævende og uoverskuelig. Der findes flere typer bønner, alt fra lysristet til mørkristet, hvor man blandt andet også skal tage hensyn til kaffens maling og trækketid, og du skal også selv hælde kaffen i kaffekværnen, kværne det, gøre kværnen ren bagefter osv.

Der er ved denne type kaffe, dermed mere man kan gøre sig klog på, hvilket over kan medvirke til at man hurtigt mister overblikket.

Kaffekapsler

Leder man efter den mere professionelle kaffeoplevelse, er kaffekapsler for mange svaret. Kaffekapsler er som navnet angiver, en lille kapsel der indeholder en bestemt mængde kaffe, der nemt kan sættes i din kaffemaskine, hvor du kort tid efter har en lækker friskbrygget kop kaffe klar. 

Fordelene ved kaffekapsler

Som sagt appellerer kaffekapsler til den mere professionelle kaffeoplevelse, der afspejler baristaens og forbindelsen til det mere stilede og elegante som kaffen medbringer. De fleste har nok set den stilrene George Clooney, der tilegner kaffekapslen netop denne effekt. En anden fordel ved de såkaldte kaffekapsler er at kaffen forbliver frisk længe, da den indkapsles lige efter ristning og kværning.

Det kan for mange der vælger netop kaffekapsler, være en fordel at kapslen netop egner sig til en kop kaffe, hvilket er nemt og bekvemt hvis du for eksempel, er den eneste i din hustand, der i ny og næ higer efter en kop.

En fordel som mange måske ikke er klar over, er at kaffekapsler faktisk egner sig til genbrug. Det kan virke uhensigtsmæssigt at skulle smide kapslen ud efter brug, men faktisk er det ofte muligt at sende kapslerne retur til producenterne, til genbrug.

En betydelig fordel er, at kaffekapsler kommer i flere varianter, hvilket gør det smart og nemt, at lave netop den kop kaffe du i øjeblikket har lyst til. 

Se udvalget af kaffekapsler hvor de finder, det der passer til netop dig og din smag.

Ulemperne ved kaffekapsler

En ulempe ved kaffekapslerne er at dens kapsel, kun udgør en kop, hvilket er smart, hvis det blot er hvad man ønsker, men det kan hurtigt virke som unødvendigt arbejde, hvis man ønsker at benytte sig af kaffe i et større omfang, hvilket kan gøre at kaffetypen synes mere besværlig, i modsætning til at kunne brygge en hel kande til gæster, selvskaber eller noget helt tredje.

Noget der er en betydelig faktor, og samtidigt anses som en ulempe, er at kaffekapsler i et større omfang, er væsentligt dyre at benytte sig af, samtidigt med at det kan være svært at navigere rundt i de forskellige kapsler og deres indhold, hvor man måske ikke altid er sikker på kvaliteten af kapslerne, og dermed skal være kritisk, i forhold til hvad og hvor man køber.

Har man et stort kaffeforbrug og måske hurtigt får benyttet sig af flere kapsler dagligt, er der tendens til, at dette kan blive en dyr vane.

Uanset kaffetype og kaffeelsker, giver kaffe plads til udforskning og kreativitet, hvor man kan finde netop den kaffetype, der tilfalder ens personlige smag, hvad end man elsker den mere simple proces ved kaffekapslerne, eller om man derimod er større tilhænger af den friskkværnede kaffes traditionelle omfang.

Menu
Top